Förskolan – lära genom att leka

När barn är på en förskola får de göra mycket: leka, äta och även lära sig. Då det skiljer mycket i mognad mellan ett litet barn och en femåring, blir innehållet på en förskola mycket varierat. Barn är både olika som individer och i ålder, och behöver då få utveckla sina färdigheter på olika sätt. Genom att leka får barnen både använda sin fantasi, men också en möjlighet att utvecklas och lära sig nya saker.

Organiserade lekar

För att barn ska utvecklas behöver de delta i organiserade lekar, vilket förskolor erbjuder. I den organiserade leken, ledd av en förskollärare, får barnen lära sig att samarbeta, lyssna på andra, ha en roll och följa de regler som ingår i leken. Idrotter är ett bra exempel på en organiserade lek. Om de större förskolebarnen spelar fotboll, så kan förskolläraren se till att alla barn som vill vara med också får det, att lagen blir någorlunda jämna, att alla barn får chans att sparka bollen och att det är bra stämningen på plan. Vid mer aktiva lekar som agt bygga koja i ett träd, är det också bra om en förskollärare har koll ifall någon gör illa sig. Då barn av naturen är aktiva, behöver en förskola ha ett apotek med både värktabletter och plåster, och ett tips är att köpa in alvedon online till ett bra pris. Barn behöver få möjlighet att röra på sig och även att testa på nya spännande saker, samtidigt som det är viktigt att en vuxen är närvarande så att de inte skadar sig.

Leka inför framtiden

Barn leker ofta att vara “vuxen”, allt från mamma-pappa-barn, till att ha vara frisör eller bygga vägar i sandlådan att sedan köra

bilar på. När barn leker utgår de ofta från vad de ser att vuxna gör, och skapar sedan ett lek av det. Ett klassiskt exempel för barn från 7 års ålder, då de börjat lära sig att räkna, är att leka affär och sälja saft eller kakor till främmande utanför sitt hem. Det kan vara ett tecken på en blivande företagare! Många killar och tjejer som idag arbetar som lastbilschaufförer eller mekar med bilar, tyckte om att leka med bilar och bygga lådbil när de var små, medan andra har tyckt om att vårda dockor och gosedjur och senare i livet jobbar i vårdande yrken. Genom leken visar barnen ofta upp en del av sin personlighet, varför det är viktigt att låta barn leka och utveckla sin fantasi och testa olika “lekjobb”.

Rollspel

På en förskola kan barnen också få testa på olika rollspel, att de ska vara kaniner, klä ut sig till ett särskilt yrke eller en drake. Många gånger börjar barnen att leka rollekar själva, helt naturligt, men ibland använder också pedagogerna det som ett sätt för att lära barnen nya saker. Om barnen ska lära sig att gå över gatan, så kan även barnen få testa på att vara “polis” och säga till när det är lugnt att gå över. Det hjälper dem att i framtiden gå över gatan på ett säkert sätt.