Hygien och städning på förskolan

Det talas ofta om att barn drabbas av olika sjukdomar när de börjar i skolan eller förskolan. Många gånger beror det på att de plötsligt träffar massor av andra barn men man kan inte skylla allt på det. Många gånger blir barnen sjuka just för att det slarvas med städning och hygien. Men vad är viktigt att tänka på när det gäller städning på förskolan?

Städrutiner

Det kan vara klokt att personalen på förskolan inför städrutiner, eventuellt i samråd med den ordinarie städpersonalen. Det kan vara rutiner för hur barnen kan hjälpa till med att ta bort tallriken efter sig, för hur de kan damma sin plats med mera.

Matsalen och kök är kritiska punkter

Om det finns ett kök och en matsal på förskolan kan det vara sådana punkter där det ofta blir smutsigt och bildas bakterier. Där är det viktigt att man är extra noga med städningen. Det räcker inte med att städa en gång i veckan utan man måste lägga ner betydligt mer energi än så. Bänkar och bord bör torkas av varje dag, helst flera gånger. Det är också viktigt att vara noga med livsmedelshygienen. Mat som blivit över bör sättas på kylning med en gång och sedan ska den in i kylskåpet. När rå mat hanteras är det alltid en fördel att använda handskar. Om någon i personalstyrkan är sjuk bör denna inte hantera mat i någon form tills denna blivit frisk igen.

Ordning bland kläderna och i entrén

Entrén är ofta en sådan sak som många människor på förskolan passerar. Här parkeras vagnar, man hänger av sig kläder och mycket annat. En barnvagn är inte helt lätt att få ren. Om ett barn råkar kräkas i den är det lätt hänt att man bara tar en trasa och torkar av det värsta. Det tar dock inte bort bakterier. Med en vagn från Stokke kan man dock tvätta de flesta delar antingen för hand eller i tvättmaskin. Det gör att man lätt kan få en ren och fräsch vagn. Det skadar inte att ha en tvättmaskin på plats på förskolan. Då kan kläder och annat tvättas direkt om det skulle smutsas ner. Om förskolan dessutom är kombinerad med dagis kan det också finnas egna barnvagnar som behöver tvättas och då är tvättmaskinen guld värd.

Rena golv

På en förskola sker det ibland att barn springer ut och in med skorna på sig. Det gör att golvet snabbt blir smutsigt. För att hålla leksaker och annat fräscht är det bra att se till att golven hålls fräscha. Det kan vara bra att påminna barnen om att de ska ta av sig skorna innanför dörren, men det är inte alltid så lätt att få dem att komma ihåg. En golvmopp samt en dammsugare är med andra ord bra att ha till hands.